boşanma tanıma tenfiz avukatı

TANIMA TENFİZ DAVASI – Almanya Boşanma Türk Avukatı

TANIMA TENFİZ DAVASI

2017 senesinde yurtdışı boşanma kararının Türkiye’de tanıma ve tenfizi  için yeni kanun düzenlemesi yapılmıştır ve bu kanuna göre boşanan eşlerin ikisi de konsolosluğa veya nüfus dairesine birlikte başvururlarsa dava açmadan Türkiye’de nüfusta bekar olarak işleneceklerdi.

Önceki senelerde konsoloslukların yabancı mahkeme kararlarını tanıma işlemleri yurtdışında boşanmış kişiler için oldukça uzun sürmekteydi. Yukarıda bahsettiğimiz yasal düzenleme ile beraber artık, boşanan eşlerin her ikisi de konsolosluklara boşanmak için gerekli belgelerle başvuru yaparlarsa yabancı boşanma kararı Türkiye’de tanınmış oluyor. Sonuç olarak eski eşiniz de sizinle birlikte konsolosluğa giderse artık dava açmanıza gerek yok.

Eski eşin konsolosluğa gelmemesi veya adresinin bulunamaması durumunda ne olur?

Boşanma sonrası taraflardan biri bu duruma karşı çıkıyor veya konsoloslukta boşanma için başvuru yapmıyor veya eski eşinize adresini bilmediğiniz için ulaşamıyorsanız tek çareniz Türkiye’de yetkili Aile Mahkemesi’nde, yabancı boşanma kararının tanınması için dava açmaktır.

Tanıma davası için gereken belgeler

  • Yabancı mahkemede alınan boşanma kararının aslı
  • Bu alınan kararın kesinleşme şerhi ve apostille
  • Bu belgelerin tamamının yurtdışında konsolosluk tasdikli yeminli tercümesi veya Türkiye’de Noter tasdikli yeminli tercümesi

Gerekli belgeler elinize ulaştığı takdirde Türkiye’de tanıma tenfiz davası açabilirsiniz. Davalı tarafın ikameti yurtdışında ise mahkemenin bütün tebligatlarının yurtdışına yapılması gerekmektedir. Tebligatlar, karşı tarafın güncel adresinin bilinemediği durumlarda ise karşı tarafa ulaşamayacağından, mahkeme süreleri kaçınılmaz olarak uzamakta ve açılan davalar sonuçsuz kalmaktadır. Bu tip sıkıntıların yaşanmaması için mutlaka uzman bir avukattan destek alınması gerekmektedir.

Bu gönderiyi paylaş

× Womit kann ich Ihnen behilflich sein?